søndag 6. september 2009

Håvamål

Håvamål er det første diktet som finnes i den eldre Edda. Det er en samling av gamle nordiske gudedikt og visdomsdikt, som ble skrever ned på Island på 1200-tallet. Ordet betyr den høyes tale, og kan sees på som en lærebok.

De verdiene som setes høyt i håvamål er klokskap, måtehold, varsomhet, mot og vennskap.
Klokskap er jo en av de viktigste egenskapene fra håvamål. I dag er klokskap fortsatt høy egenskap i samfunnet i dag. Før var det en livsnødvendig egenskap for å overleve, i dag er det ikke så viktig, men viktig for inntekt og våre sosiale verdier.

Ettermæle er en viktig egenskap, og vil alltid bli en viktig egenskap i det samfunnet vi lever i. Ryktet om deg etter døden, Det ryktet som man vil opprettholde og holde vedlikeholde hele livet er den egenskapen man får av ettermæle.

Beskjedenhet er en viktig egenskap, det er mange som er veldig beskjedene i dag, men man kan bli lært opp til å ikke bli så fullt beskjeden. Men man skal ikke gå rundt å prøve å få oppmærksomheten hele tiden, man kan heller være litt diskre og høflig. Det handler egentlig litt første inntrykket på nye mennesker.

Det er mange egenskaper som fortsatt er viktige i år, etter som de har levd i mange tusen år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar