fredag 5. november 2010

Victoria


Boken Victoria er skrevet av Knut Hamsun i 1898. I denne boken skildrer Hamsun mye om naturen som jeg synes er veldig fint.

Boken Victoria er en kjærlighetshistorie. Handlingen i boka er om møllerens sønn, johannes som har forelsket seg i den uoppnåelige rikmannsdatteren Victoria. Men når hun blir til en voksen dame er hun blitt forlovet bort til den Rike otte. Og det er på grunn av hans penger, som kan hjelpe hennes far og slottet deres. Hun gifter seg med Otto, men egentlig er det Johannes, hun elsker. Som sagt er en del naturskildring i denne handlingen og fører til at Johannes er blitt et natur menneske. Johannes har flyttet inn til byen, og begynner å dikte om hans kjærlighet til Victoria. Og en dag kommer Victoria inn til byen, og de møtes. De erklærer sin kjærlighet til hverandre og kysser. Men så ser Johannes hennes forlovelses ring, og hun forteller at hun skal gifte seg med Otto. Johannes blir invitert til bryllupet, og endelig er blitt ”godkjent” av rikmannsfolket ettersom han har gitt ut bøker. Men i bryllupet krangler han med Victoria. Og hennes mann blir senere skutt i en jaktulykke og dette blir da slutt på pengene og faren til Victoria tar da selvmord.

Johannes drar tilbake til byen og fortsetter sin dikting. Han blir gifter seg med Camilla som han reddet for å drukne. Men hun forlater Johannes pga hun forelsker seg en annen. En dag møter han en bekjent som forteller han at Victoria er død. Johannes for også et brev av den bekjente og i det brevet forteller Victoria om hvor mye hun beklager Victoria seg for hvordan hun har behandlet Johannes, og hvor høyt hun elsket han.

Dette vil jeg si er en bok som prøver å si at kjærlighet står over alt annet vi har i verdenen. At penger er ikke alt. Typiske trekk ved nyromantikken er at problemene blir satt under debatt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar